Sonntag, 9. September 2012

Arzu Tutuk'un Bebek Yapım Günlüğü-Bölüm 5



Arzu'nun Bebek Yapım Günlüğü'nün 1., 2., 3. ve 4. bölümleri...

Yoga Pratiğime Ne oldu?

Uzun süredir yoga pratiğim var. Yemek/ içmek/ yoga yapmakbirisi yoksa bayağı zorlanırım diye düşünüyordum.
Evet, çok zorlanıyorum.
Mart ta hamile kaldığımda doktorum yogayı ilk üç ay tavsiye etmediklerini söyledi, düşük de yapınca yogayı bıraktım. Yani; 5 aydır yoga yapmıyorum ve her dakika özlemeye devam ediyorum...


Gerçekten, her dakika yoga pratiğimi daha çok özlüyorum. Sevdiğim birinden ayrı kalmış gibiyim. Bana bedenimi sevdiren birisi hem de. Bedenimle sağlıklı ilişki kurmayı yoga sayesinde öğrenmiştim. Omuzlarımın doğru yerini, elimi-kolumu nereye koyacağımı, ayakta durmayı, gevşemeyi, yere oturmayı unutuyorum gibi geliyor...Gevşetmeyi öğrendiğim her yerim tekrar gerginliğe doğru gidiyor sanki...Açılan her yerim, kapanıyor. Ama bu da böyle bir süreç, hamile kalmaya çalıştığım bu dönemde Ashtanga Yoga uygulamamı yapamam.

Son bir senedir Ashtanga denilen geleneksel bir uygulamam vardı. Bu yoga okulunun kuralları bellidir ve dünyanın her yerinde aynı şekilde uygulanır. Çok detaya girmeyeceğim ama en basit kuralları şöyledir: sabah güneş doğarken pratiğe başlanır, ay günlerinde pratik yapılmaz, kadınlar regl olduklarında pratik yapmazlar vb... Ashtanga ile ilgili sözü hocam Canan Özalp e bırakmak istiyorum. Canan, yoga öğretmeni ve şöyle diyor:

¨Saraswathi Rangaswamy, Ashtanga Yoga Sisteminin önce Hindistan ve sonra Amerika ile Avrupa da yayılmasına hizmet eden Pattabhi Jois'in kızı ve aynı zamanda da Sharat Rangaswamy'nin annesi. Kendisiyle yapılan bir röportajda Ashtanga Yoga pratiği yapmak isteyen hamile kadınlara önerilerini sormuşlar. Bir kadın olarak verdiği yanıtların değerli olduğunu düşünüyorum.

Daha önceden Ashtanga Yoga Pratiği olan bir kadın için geçerli tabii aşağıda yazılanlar. Eğer yogaya yeni başlanacaksa zaten Hamile Yogası adı altında dersler veriliyor.


Saraswathi diyor ki: Hamile kadınların pratik yapması iyidir. Nefes kana oksijen getirir ve tabii bebeğe de. Ve bebek de egzersiz yapmış gibi olur. Bu zamanlarda anne de daha esnek hale gelmiş olur. Kadınlar adetleri esnasında 3 gün dinlenmelidirler. Fakat pek çok Batılı kadın pratik yapmaya devam ediyor. Bu hiç iyi değil. Bu kadınlar için bir dinlenme zamanı olmalıdır. Eski zamanlarda, Brahmin kadınlar her zaman çalışırlar sadece adet günlerinde dinlenirlerdi. Ve ailenin diğer üyeleri onlara hizmet ederdi. Hamileliğin ilk 3 ayında ve bebek dünyaya geldikten sonra da 3 ay pratik yapmamak gerekir . Az birşeyler yapabilirsiniz ama atlamak türündeki hareketler yapılmamalıdır.


Peki, Ashtanga yapamazsam, ne yapabilirim?

Çok basit yoga pozlarını gevşemek için evde yapıyorum. Seçtiğim pozlar, pelvise, karna, kalçalara kan akışını hızlandıran pozlar ama asıl amacım evde gevşemek. Benim yogayı öğretmek gibi bir yetkim olmadığı için yaptığım pozları burada paylaşmayı doğru bulmuyorum. 

Evet, bu benim yaşamayı istediğim, benim seçtiğim bir süreç. Bu süreçte çok sevdiğim Ashtanga pratiğini bırakmam gerekti. öyle olsun, bıraktım.

Arzu
http://walksinistanbul.com
Arzu Tutuk'un Bebek Yapım Günlüğü-Bölüm 5

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Filme Porno